Ambacht of kunst?

Ambacht of kunst?

“He who works with his hands is a laboror. He who works with his hands and his head is a craftsman. He who workst with his hands and his head and his heart is an artist.”

 Franciscus van Assisi

Voor Francis van Assisi was het verschil tussen de handwerken duidelijk. Maar dat was lang voor de komst van Wikipedia. De definiëring van ambacht, kunst en nu ook design lijkt voortdurend in beweging te zijn over een glijdende schaal. Francis benaderde het vraagstuk vanuit de maker en lijkt voorbij te gaan aan de kwaliteit van het uiteindelijke product.

Veel kunstvormen zijn ooit ontstaan vanuit ambachtelijke beroepen. Zowel de schilderkunst als de fotografie voorzagen oorspronkelijk in een behoefte aan registratie van de werkelijkheid. Beiden hebben een vlucht genomen en ontstegen hun oorspronkelijke functionaliteit. En op een gegeven moment zien we dan Kunst; helder en duidelijk. Voor velen althans. Maar waar ligt de grens tussen ambacht en kunst? Is die grens er wel? Is het terecht te veronderstellen dat ambacht en kunst zich op een glijdende schaal bevinden? En is het van belang om dat onderscheid te kunnen maken?

Een ieder heeft zijn of haar eigen associaties met ambachtelijk werk. Ambacht lijkt momenteel ook toe te zijn aan een herwaardering. Nostalgie, hard werken, vieze handen krijgen en vooral: vakmanschap. Ook de connotaties ‘eerlijk’ en ‘duurzaam’ en ‘functioneel’ zijn vaak verbonden aan het begrip ambachtelijk werk. Van kunst lijken er net zoveel definities te bestaan als er mensen zijn. Al dan niet geïnteresseerd in kunst.

De meningen over zowel ambacht als kunst zijn verdeeld; de definiëring lijkt diffuus. Dan zijn er nog de vele technische ontwikkelingen die zowel proces als eindproduct beïnvloeden; ook dit maakt definiëren en kwalificeren er niet makkelijker op. De een kijkt uitsluitend naar het eindproduct; een vaas kan mooi zijn, decoratief en zelfs design, maar het blijft volgens velen een functioneel object; geen kunst. Het beroert niet zoals kunst dat kan. Of soms toch wel? Wanneer evolueert een vaas van gebruiksvoorwerp naar kunst? Is dit te benoemen en zo ja, welke elementen spelen daarbij een rol? Tijd om terug te gaan naar de basis. Aarde.

Dit artikel werd eerder gepubliceerd in BBK Magazine, het kwartaalblad van de Beroepsvereniging van Beeldend Kunstenaars.Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.